MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak ...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak 

Składniki
1 kg dyni 
1 duża cebula 
1 ząbek czosnku 
50 g masła 
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
40-60 g parmezanu 
2 liście laurowe 
1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 
sól 
pietruszka, parmezan do podania  
 
Wykonanie
Do dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. 
Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. 
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.

Zobacz również

Nieoczekiwana zmiana na stanowisku komendanta łódzkich policjantów

NOWE
Nieoczekiwana zmiana na stanowisku komendanta łódzkich policjantów

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

To był magiczny wschód słońca na kopcu Kraka. Tak świętowano Noc Kupały ZDJĘCIA

Polecamy

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie