Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku z z olkusko-wadowickim akcentem

Monika Pawłowska, Katarzyna Ponikowska
Zupa ziemniaczana z rondla z kurdybankiem ma pierwszą nagrodę za sprawą jej smakoszy
Zupa ziemniaczana z rondla z kurdybankiem ma pierwszą nagrodę za sprawą jej smakoszy Monika Pawłowska
Wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się z olkusko-wadowickim akcentem. Andrychowska zupa ziemniaczana z rondla z kurdybankiem oraz sernik jurajski podbiły serca i podniebienia smakoszy, którzy w ostatni weekend sierpnia zjawili się na placu Wolnica w Krakowie.

Kraków: 8. Małopolski Festiwal Smaku: finał na Placu Wolnica [ZDJĘCIA]

Zupa przygotowana przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa zrobiła w Krakowie furorę. - Oj, smakowała, smakowała - cieszy się Czesława Wojewodzic, szefowa gospodyń. - Nad doprowadzeniem jej do doskonałości spędziłyśmy wiele dni i może dlatego 300 litrów zupy rozeszło się w mgnieniu oka - dodaje zadowolona z pierwszego miejsca w kategorii "Jak u mamy".

Cała tajemnica nagrodzonej zupy tkwi w zapomnianym zielsku. - Kiedy rozgniecie się liście kurdybanku, roznosi się aromat jakby pomieszanej mięty z grzybami - mówi pani Czesława. Ziele dodaje się dopiero na końcu gotowania. Wcześniej musi powstać wywar na kościach. Ziemniaki należy przysmażyć na swojskim smalcu, dodać cebulę, przyprószyć mąką i zalać wywarem. Do tego oprócz soli, listek bobkowy, ziele angielskie, parę ziarenek pieprzu, pół łyżeczki kminku, przysmażona kiełbasa lub wędzonka. Na koniec świeże zioła: lubczyk i dużo pokrojonych liści kurdybanku. Palce lizać!

Za najlepszy " tradycyjny specjał" został uznany sernik jurajski z piekarni "Patrycja i Paweł" z Kwaśniowa Górnego (gm. Klucze). - Konkurencja była duża, ale po reakcjach osób kosztujących naszego wypieku, widzieliśmy, że sernik bardzo smakuje - podkreśla Zofia Rydzyk, właścicielka piekarni. To nie pierwsze wyróżnienie dla tego wypieku. Sernik zdobył już szereg nagród w różnego rodzaju konkursach, festiwalach i na imprezach branżowych. W badaniach przeprowadzonych przez laboratorium Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu uzyskał najwyższe oceny dotyczące jakości.

- Sernik jest wypiekany według tradycyjnej receptury, której nie mogę do końca zdradzić. Wyśmienity smak tkwi między innymi w ekologicznych produktach - serze, który sprowadzamy z Jury Krakowsko-Częstochowskiej i świeżych jajkach. Ciasto jest wypiekane w foremkach z drewna wiśniowego. To ma wpływ na finalny, delikatny smak - mówi Zofia Rydzyk. Jednak, jak podkreśla, liczy się nie tylko dobry przepis i wprawne ręce piekarza. - Do wypieków trzeba podchodzić z sercem.


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olkusz.naszemiasto.pl Nasze Miasto