MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...
fot. subbotina/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży

Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.

Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.

Zobacz również

Finał Nestle Cup, czyli święto młodzieżowej lekkiej atletyki we Włocławku

Finał Nestle Cup, czyli święto młodzieżowej lekkiej atletyki we Włocławku

Zgubił się na 10 dni w amerykańskiej dziczy. Za towarzyszkę miał pumę

Zgubił się na 10 dni w amerykańskiej dziczy. Za towarzyszkę miał pumę

Polecamy

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi

Myśleli, że nikt nie zauważy? Dlaczego trenerzy dziwnie się zachowują?

Myśleli, że nikt nie zauważy? Dlaczego trenerzy dziwnie się zachowują?

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin