18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

"Piekarnia ze Smakiem" z Sieniczna doceniona przez Czytelników

Katarzyna Ponikowska
Piekarnia ze smakiem z Sieniczna
Piekarnia ze smakiem z Sieniczna Katarzyna Ponikowska
Udostępnij:
Piekarnia z Sieniczna wygrała plebiscyt "Gazety Krakowskiej" na najlepszą piekarnię. Przyjrzeliśmy się, jak powstaje chleb. Po "Piekarni ze smakiem" oprowadził nas właściciel.

- Jesteśmy tuż przy drodze nr 94. Trzeba skręcić w lewo przy głównym skrzyżowaniu. Potem jest do nas jakieś 200 metrów - tłumaczył mi Mateusz Stolarczyk, szef piekarni z Sieniczna, która wygrała nasz plebiscyt.
Skręcam więc w uliczkę o wdzięcznej nazwie Malinowa Góra. Zaraz potem czuję apetyczny zapach pieczonego chleba. Prowadzi mnie nos, bo oznakowania nie ma żadnego. - Jesteśmy w trakcie zmian wizerunku piekarni - tłumaczy właściciel.

Mateusz Stolarczyk jest bardzo młody jak na szefa piekarni. Ma zaledwie 29 lat. Dowodzi interesem od 2011 roku. Wcześniej piekarnia należała do jego rodziców. - W ostatnich latach zupełnie nie mogliśmy się dogadać. Typowe ścieranie się pokoleń. Moi rodzice widzieli inaczej prowadzenie interesu, a ja inaczej - nie ukrywa. Stolarczyk skończył zarządzanie i marketing w Krakowie. - Wiem, co to handel i wiem, że dziś trzeba walczyć o klienta, trzeba się o niego starać. Dawniej wychodziło się z założeni, że chleb i tak się sprzeda. Dziś jest zbyt duża konkurencja. W samym powiecie olkuskim jest ponad 20 piekarni - tłumaczy. Postanowił więc zmienić firmę, udoskonalić, wprowadzić elektronikę. I postawić na dobry marketing. Rodzice początkowo nie zgadzali się z decyzjami syna. Tak było np z kupnem kostkarką do lodu. - Rodzice uważali, że to bezsensowne wydawanie pieniędzy. Ja uważałem, że jest niezbędne, żeby ciasto miało odpowiednią temperaturę, szczególnie teraz, kiedy mamy takie upały. To było jak walka z wiatrakami. Mogłem odpuścić, ale nie chciałem - podkreśla. Z czasem jednak rodzice zobaczyli, że firma idzie w dobrym kierunki i dali synowi wolną rękę.

Mateusz Stolarczyk wychodzi z założenia, że po to są nowoczesne systemy, by można było sterować firmą z biura. Ze swojego gabinetu ma podgląd na wszystkie pomieszczenia w piekarni. Tzw. "oko", czyli wielki monitor pokazuje mu kolejne pomieszczenia. - Oczywiście nic nie zastąpi człowieka na miejscu, w firmie, ale niektóre sprawy można kontrolować zdalnie - uważa. Jak np. liczenie produktów. Po co stać i patrzeć, ile się ich zużywa, jak może to policzyć w specjalnym systemie.

Historia piekarni sięga 1991 roku. Tata Mateusza Stolarczyka był hurtownikiem i dostarczał mąkę do piekarni. Podobało mu się pieczenie chleba, więc sam wynajął piekarnię w Gotkowicach. W 2005 roku postanowił wybudować własną w Sienicznie. Mateusz już jako młody chłopak pracował w zakładzie ojca. Zaczynał w magazynie od krojenia pieczywa. Jako 15-latek potrafił też wstawać o godz. 2 w nocy, żeby przyglądać się, jak rozwozi się pieczywo. Tak spędzał swój wolny czas. Z czasem sam został kierowcą. - Ciekawe było to, że nad ranem na trasie spotykają się zawsze te same osoby: rozwożące pieczywo, nabiał i gazety - śmieje się Stolarczyk.
Jednak jak podkreśla, to że pracował prawie na wszystkich stanowiskach, teraz się bardzo przydaje. Zna bowiem charakter pracy, problemy pracowników i wie, jak je rozwiązywać.

Sekretem Piekarni ze smakiem są naturalne składniki i naturalny kwas piekarniczy, który powstaje na miejscu. Od niego zależy jakość całej produkcji. Dzięki niemu chleb ma chrupiącą skórkę i niepowtarzalny smak. Mąka natomiast jest badana nie tylko w miejscu, gdzie jest kupowana. Dodatkowo próbki ocenia Uniwersytet Rolniczy. - Dzięki temu mamy pewność, że jest najwyższej jakości - mówi właściciel. Wszystko zaczyna się od magazynu, gdzie przechowywana jest mąka, drożdże, przyprawy i dodatki, takie jak ziarna, mak, cebula smażona, suszone śliwki czy sosy. Stamtąd odpowiednie produkty w odpowiedniej ilości trafiają do ciastowni. Są tu sita do mąki, mieszarki i kostkarka do lodu. Temperatura ciasta jest bardzo ważna. Nie może przekroczyć 25 stopni. Inaczej chleb będzie potem kiepskiej jakości.

Gotowe ciasto wędruje "pod stół", czyli kocioł z ciastem przejeżdża do stołu, na którym odbywa się ważenie i formowanie pieczywa. Każdy bochenek ma określoną wagę i nie może się ona zmieniać. Specjalność piekarni, czyli chleb żytni wyborowy z ziarnem waży dokładnie pół kilograma, inne chleby - 600 gramów. - Przepis na chleb żytni wyborowy przekazał mi ojciec. Robiliśmy go odkąd pamiętam - mówi Stolarczyk. Uformowane bochenki lądują na wózek piekarniczy i jadą do komory fermentacyjnej, gdzie panuje bardzo duża wilgotność, a temperatura nie może przekroczyć 30 stopni. Po pół godzinie chleb ląduje w piecu. Specjalność zakładu piecze się godzinę, resztę chlebów - 45 minut. Gotowe już pieczywa kroi się i pakuje. Piekarnia pracuje od godz. 6 rano do 1 w nocy. Dziennie powstaje tu ok. 5 tys. chlebów i 10 tys. bułek. Od godz. 2 rano do 10 dziesięć samochodów rozwozi pieczywo do ok. 150 punktów na Śląsku i w Małopolsce. Dodatkowo w piekarni powstają drożdżówki, pączki i ciasta biszkoptowo - tłuszczowe. Właściciel stara się spróbować wszystkich swoich wyrobów. - Codziennie jadam inne pieczywo. Jak mam uwagi, przekazuję je dalej - mówi. - Co ciekawe, mam uczulenie na mąkę. Na szczęście tylko jak ją wącham, pieczywo mogę jeść - śmieje się.

Wyniki plebiscytu
Piekarnia ze smakiem Mateusza Stolarczyka z Sieniczna zdobyła 1228głosów i zajęła pierwsze miejsce w plebiscyie "Gazety Krakowskiej" na najlepszą piekarnię.
Na drugim miejscu uplasowała się piekarnia Patrycja&Paweł Zofii Rydzyk z Kwaśniowa Górnego z 946głosami. Kolejne miejsca to: Piekarnia - Cukiernia ATU z Myślachowic (672głosy) i Piekarnia PSS Społem z Olkusza (542głosy).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Bosch

Bosch Professional GBA 4Ah 18V 1600Z00038

486,99 zł179,90 zł-63%
miejsce #3

Proline

Proline Turbo 180X2.7X7.5X22.23Mm 88103

79,15 zł42,62 zł-46%
miejsce #4

Bosch

Bosch PST 650 06033A0721

249,00 zł200,00 zł-20%
miejsce #5

Proxxon

Proxxon MDG DB 250 230V PRN27020

967,21 zł799,00 zł-17%
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Materiał oryginalny: "Piekarnia ze Smakiem" z Sieniczna doceniona przez Czytelników - Olkusz Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie