Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami

Zobacz również

Horoskop na czerwiec 2024. "Zachowaj ostrożność przy zawieraniu nowych znajomości"

Horoskop na czerwiec 2024. "Zachowaj ostrożność przy zawieraniu nowych znajomości"

Cayetana zdoła wyciągnąć Ursulę zza krat?! Nie jest łatwo!

NOWE
Cayetana zdoła wyciągnąć Ursulę zza krat?! Nie jest łatwo!

Polecamy

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu