Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mniszek lekarski, akacja i rumianek, czyli kwiaty jadalne, które możesz użyć w kuchni. Zobacz przepisy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kwiaty jadalne to składnik wielu aromatycznych dań. Można zrobić z nich rumiankową panna cotte, wiosenną sałatkę lub sos tysiąca kwiatów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia dań.
Kwiaty jadalne to składnik wielu aromatycznych dań. Można zrobić z nich rumiankową panna cotte, wiosenną sałatkę lub sos tysiąca kwiatów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia dań. Małgorzata Kalemba - Drożdż/materiały prasowe Wydawnictwo Pascal
Jadalne kwiaty to często bardzo intrygujący element dekoracyjny dania. Nierzadko wykorzystywany jest do dekoracji tortów, ale nie tylko. Wiosną oraz latem warto zerwać odpowiednie rośliny i pokusić się o przyrządzenie smacznego posiłku z jadalnymi kwiatami w roli głównej. Zobacz zestawienie kwiatów, które możesz stosować w swojej kuchni na co dzień.

W skrócie

Kwiaty jadalne to intrygujący temat, który można zgłębiać również w kontekście walorów zdrowotnych. W książce „Jadalne kwiaty. 186 przepisów na dania z kwiatów” autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż opublikowanej przez Wydawnictwo Pascal znajduje się mnóstwo propozycji na przygotowanie posiłków z kwiatami. Wśród nich można wybierać przepisy na:

  • dania główne,
  • zupy,
  • sosy,
  • ciasta
  • i desery.

Dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal udostępniamy 5 przepisów z wykorzystaniem kwiatów jadalnych.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia

- Jadalnych kwiatów można używać nie tylko do dekorowania potraw, ale również stosować je jako aromatyczne przyprawy lub jeden z głównych składników dania. Takie potrawy wyróżniają się niezaprzeczalnym pięknem – nawet najdrobniejsze kwiaty dodane do posiłku momentalnie przykuwają wzrok i intrygują biesiadników. Kwiaty na talerzu zachwycają nie tylko bogactwem barw i kształtów, lecz także niesamowitą różnorodnością smaków i zapachów. Mogą być słodkie jak pierwiosnki, kwaśne jak begonie, goryczkowe jak aksamitki, pikantne jak nasturcje, aromatyczne jak fiołki, róże czy dziki bez – ich unikalnych smaków nie da się porównać do żadnych innych. Inne, jak bratki czy storczyki, nie mają charakterystycznego smaku, za to pięknie wyglądają w potrawach – zaznacza we wstępie Małgorzata Kalemba-Drożdż.

Kwiaty jadalne – nie tylko do dekoracji

Wiosną oraz latem w przydomowych ogródkach znajdziesz wiele kwiatów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni. Warto sadzić takie gatunki roślin, które mogą przysłużyć się także kulinarnie. Wiele z nich posłuży jako wspomagające zdrowie herbatki. Wybraliśmy 7 najpopularniejszych kwiatów jadalnych, które są łatwo dostępne na polach i łąkach.

Sprawdź również: Odmładza i oczyszcza, przyspiesza odchudzanie. To tani i zdrowy sposób na wiosenny detoks. Wypróbuj sałatkę z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski
Potoczna nazwa to mlecz. Z końcem kwietnia i początkiem maja kwitną niemal wszędzie. Smak ma słodko-gorzki i najczęściej stosowany jest do produkcji tak zwanego miodu majowego, czyli syropu z kwiatów mniszka. Świetnie smakuje smażony w cieście naleśnikowym lub jako składnik konfitury. Mniszek lekarski zawiera:

  • witaminę C,
  • wapń
  • i potas.

Czytaj także: Nalewka z mniszka lekarskiego wspomaga trawienie i oczyszczanie. To tani lek na wiele dolegliwości. Wypróbuj prosty przepis na nalewkę

Nasturcja jadalna
Jeden z najczęściej jedzonych kwiatów. Używany do dekoracji, a także składnik sałatek. W smaku podobne do rzeżuchy. Niedojrzałe nasiona marynowane są tak samo, jak kapary. Nasturcja ma działanie bakteriobójcze i wzmaga produkcję żółci. Nasturcja większa przywędrowała z Ameryki Południowej. Kwitną między czerwcem a listopadem.

Lawenda
Kwiaty lawendy są powszechnie używane w kuchni francuskiej. Stosuje się je do marynaty do kurczaka i piecze w miodzie. A także używa jako składnik:

  • do ciasteczek,
  • sosów do lodów
  • lub uspokajającej herbaty ułatwiającej zaśnięcie.

Suszone lub świeże kwiaty lawendy powinny być używane z umiarem, bo mają silny, mydlany zapach.

Chaber bławatek
Chaber bławatek ma intensywny niebieski kolor wpadający w barwę granatową. Często używa się go do dekoracji tortów i ciastek. Można przyrządzić z niego domową nalewkę lub syrop. Suszone kwiaty chabru będą znakomitym dodatkiem do czarnej herbaty.

Rumianek
Kwiaty rumianku mają ziołowy, słodki zapach. Używa się ich do przygotowania naparu, a także jako dekoracja dań z jajek. Rumianek można też użyć do aromatyzowania wytrawnych przekąsek, wypieków, zimnych napojów i alkoholi, a kandyzowane mogą być dekoracją tortów. Rumianek ma działanie:

  • uspokajające,
  • antyalergiczne,
  • rozkurczowe,
  • i przeciwzapalne.

Akacja
W czerwcu i lipcu akacja wykorzystywana jest do przyrządzania sezonowego przysmaku z ciasta naleśnikowego. Wiele osób wspomina to jako jedzenie z dzieciństwa. Akacja to także składnik syropu i konfitury. Nadaje się do używać przygotowania sałatki, a także nadaje aromatu ciastom i deserom.

Farbownik
Roślina określana jest również wołowym zielem. Kwitną w czerwcu i lipcu. Farbownik ma neutralny smak, ale docenia się wysokie walory ozdobne. Rośnie łąkach i rumowiskach. Roślina używana była do barwienia tkanin. Z jego korzeni przygotowano kolor czerwony, a z ziela żółty. Farbownik ma działanie wykrztuśne.
Pozostałe kwiaty jadalne, które warto mieć na oku to na przykład: gorczyca, bratek, hibiskus, begonie, fiołki i magnolia.

Kwiaty jadalne – przepisy na pyszne danie

Sałata „Polna bieda”

4 porcje

Składniki

  • 2 garście młodych liści mniszka lekarskiego
  • 1 garść młodych liści stokrotek
  • 1 garść młodych liści pokrzywy
  • 10–15 kwiatów stokrotek
  • 10–12 kwiatów mniszka
  • opakowanie sera feta
  • 3–4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłucz listki stokrotek i mniszka. Najlepiej zrywać liście roślin, które jeszcze nie zakwitły.
  2. Listki pokrzyw obrywaj w podwójnych rękawiczkach lub przez grubą warstwę papieru, a następnie przelej je wrzątkiem na sitku, żeby usunąć parzące włoski zawierające kwas mrówkowy.
  3. Fetę pokrój w kostkę.
  4. Połącz listki, kwiaty oraz ser.
  5. Przypraw i polej oliwą.

Sos tysiąca kwiatów

4–6 porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżeczce płatków gorczycy, wieczornika, szczypiorku, rzeżuchy łąkowej, cykorii, kurdybanka

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj i podawaj do sałatek, mięs lub kanapek.

Sorbet malinowy z farbownikiem

4 porcje

Składniki

  • 300 g malin
  • ok. 1/4– 1/2 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1 mały banan
  • sok z ½ cytryny
  • 15–20 drobnych kwiatów farbownika

Przygotowanie:

  1. Maliny przetrzyj przez sito, by pozbawić je pestek.
  2. Zmiksuj z bananem i pozostałymi składnikami.
  3. Wlej do maszyny do lodów i dalej postępuj zgodnie z instrukcją lub wstaw do zamrażalnika, co godzinę intensywnie mieszając.
  4. Przed podaniem udekoruj sorbet pięknie kontrastującymi barwą kwiatami farbownika.

Akacjowe racuchy

4 porcje

Składniki

  • 1 1/2 szklanki maślanki lub mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml kwiatów akacji oderwanych od szypułek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich składników ubij puszyste ciasto.
  2. Wmieszaj w nie kwiaty akacji.
  3. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano.
  4. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
  5. Można też smażyć całe kwiatostany akacji zanurzane w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby (np. dzieci) mogą narzekać na obecność dość twardych szypułek.

Panna cotta rumiankowa

4 porcje

Składniki

  • 2 łyżki świeżych lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki miodu, nierafinowanego cukru lub ksylitolu
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta skórki startej z cytryny
  • kwiaty rumianku do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Żelatynę namocz w zimnym mleku.
  2. Rumianek zagotuj ze śmietaną, ale pilnuj, by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Odstaw pod przykryciem na 15 minut.
  4. Przecedź, dodaj miód, cukier lub ksylitol.
  5. Żelatynę rozpuść na małym ogniu (nie gotuj) i połącz z rumiankowym naparem.
  6. Dodaj sok i skórkę z cytryny, przelej do foremek lub pucharków i odstaw do stężenia.
  7. Przed podaniem udekoruj świeżymi lub krystalizowanymi kwiatami rumianku.

Gdzie kupić kwiaty jadalne?

Suszone kwiaty jadalne można kupić w sklepach zielarskich, aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Suszone kwiaty dostępne są także na stronach internetowych. Kupna kwiatów najlepiej unikać w sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach i giełdach kwiatowych. Często na takich kwiatach znajduje się opis, że nie nadają się do spożycia ze względu na użycie środków ochrony roślin. Świeże kwiaty jadalne można też kupić w dyskontach spożywczych i hipermarketach w plastikowych pojemnikach.

Ile kosztują kwiaty jadalne?

Świeże kwiaty jadalne takie jak nasturcja kosztują około 8 -10 złotych za 50 g opakowanie. W wersji suszonej za 25 g zapłacimy 5 złotych. Suszone płatki róży około 8 złotych, za 25 g opakowanie suszonych kwiatów bławatka zapłacimy około 6,50 zł. Cena jest przybliżona i może zmieniać się u różnych producentów.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mniszek lekarski, akacja i rumianek, czyli kwiaty jadalne, które możesz użyć w kuchni. Zobacz przepisy - Strona Kuchni

Wróć na olkusz.naszemiasto.pl Nasze Miasto