Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek królewski na Wielkanoc. Zobacz przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewicz zaproponowała aż 40 przepisów na ciasto mazurek w książce „Jedyne praktyczne przepisy”.
Lucyna Ćwierczakiewicz zaproponowała aż 40 przepisów na ciasto mazurek w książce „Jedyne praktyczne przepisy”. Wojciech Gadomski/PolskaPress
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była w XIX wieku z edukowania młodych gospodyń domowych w dziedzinie gotowania i prowadzenia domu. W książce „Jedyne praktyczne przepisy” wydanej w 1891 roku proponowała aż 40 przepisów na mazurki wielkanocne. Przyjrzeliśmy się przepisowi na mazurek królewski.

Spis treści

Lucyna Ćwierczakiewicz: geniusz polskiej kuchni

Przypomnijmy, że Lucyna Ćwierczakiewicz urodziła się w 1826 roku. Była autorką znanych poradników i książek kucharskich w XIX wieku.

Grupą docelową jej pisarstwa były kobiety, które chciały smacznie i gospodarnie gotować. Była dwukrotnie zamężna i niezależna finansowo, co w jej czasach było wśród kobiet rzadkością - Ćwierczakiewiczowa może być przykładem wczesnej polskiej przedsiębiorczyni. W swoich książkach pokazywała sposoby i przepisy na pożywne i efektownie wyglądające posiłki.

Mazurek wielkanocny – przepis ze starej książki

Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pisząc swoje książki, opisywała realia ówczesnej Polski. Pamiętajmy, że w XIX wieku nasz kraj był pod zaborami i korzystano w gotowaniu ze skali Reaumura. Odniesienia do tego faktu można znaleźć we wstępie do rozdziału dwunastego pracy „Ciasta i wszelkie pieczywa”.

Ciasta mazurki również wypiekano, posługując się tą skalą aż do początków XX wieku. Wtedy wprowadzono stopnie Celsjusza. Warto wiedzieć, że 1°C odpowiada 0,8°Re. Przepis na łatwego mazurka często zawiera w składzie migdały. Służą one ku ozdobie i jako składnik ciasta mazurek.

Mazurek królewski z przepisu Ćwierczakiewiczowej

Królowa dawnych polskich kucharek podaje przepis na smaczny mazurek królewski"

Funt masła młodego utrzeć w donicy, wbić w to po jednemu 12 żółtek, funt cukru i funt mąki, wymieszawszy, kłaść po łyżce za każdem żółtkiem cztery łuty gorzkich migdałów, utłuczonych na masę, i wiercić tę masę w zimnem miejscu całą godzinę, a uwierciwszy, na blachę wyłożoną papierem, posmarowanym masłem, układać na grubość palca. Piec powinien być taki jak na biszkopty, to jest dobrze, ale nie nazbyt gorący.

Przygotuj idealne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Wśród uwag do ciast kruchych używanych na mazurki Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała, że ciasto będzie „daleko smaczniejsze”, jeśli do zwykłej ilości masła, cukru, żółtek, araku na każdy funt mąki dodaje się cztery ugotowane na twardo żółtka jajek. Tak przygotowane jajka należy utrzeć na tarce i dokładnie wgnieść w porcję ciasta na mazurek.

Jakie były podstawowe miary w XIX wieku?

Próbując odwzorowywać stare przepisy według współczesnych miar, należy pamiętać o odpowiednim przeliczniku. Zebraliśmy trzy podstawowe, które pojawiają się w wielu przepisach mistrzyni kucharstwa.

  • 1 łut to około 13 gramów.
  • 1 / 2 funta to 200 g.
  • Kwarta to 1 litr. Odmierzano kwartę od miary garnca.

Niech ten przepis zainspiruje was do kulinarnych poszukiwań i da możliwość wypiekania niesamowitych mazurków, jak z przepisów mam i babć.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mazurek królewski na Wielkanoc. Zobacz przepis od Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto