MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 20
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Sobota z przebojami Kobranocki i Róż Europy. Dni Jasła znów na rynku [ZDJĘCIA]

Sobota z przebojami Kobranocki i Róż Europy. Dni Jasła znów na rynku [ZDJĘCIA]

Co zrobiliśmy źle? Michniewicz dał wykład na temat meczu Polska - Austria

Co zrobiliśmy źle? Michniewicz dał wykład na temat meczu Polska - Austria

Polecamy

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Turystyczny raj w ciemnościach. Trwa potężna awaria prądu na Bałkanach

Turystyczny raj w ciemnościach. Trwa potężna awaria prądu na Bałkanach

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć

Jak przygotować dziecko na wakacyjny wyjazd? O tym musisz wiedzieć