Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzisiaj tłusty czwartek. Jak upiec tradycyjne, domowe pączki?

APE
Fot. Krzysztof Kapica
Przepis na tradycyjne, domowe pączki. Sprawdź prostą recepturę.

Prosty przepis na domowe pączki

Składniki:

1 kg maki,
1/2 litry mleka podgrzanego,
3/4 szklanki cukru,
10 dag drożdży,
8 żółtek,
1 całe jajo,
10 dag masła,
konfitura do nadzienia (według uznania)*

Wykonanie:

Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić żółtka i jajko z cukrem do białości. Masło lekko rozpuścić. Do rozczynu dodawać po kolei resztę składników. Wyrabiać ciasto około 25 - 30 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu dekorować wg uznania lukrem, polewą. Z tej porcji wychodzi około 50 pączków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kolbuszowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto