Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju

Redakcja
Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju
Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju Młyn Smoryń
W środku malowniczego Roztocza, którego uroki porównywane są przez turystów do krajobrazu Toskanii, znajduje się jeden z najnowocześniejszych młynów w Polsce. To z jego wnętrza pochodzą tradycyjne mąki, których na co dzień używają gospodynie domowe: tortowe, luksusowe, a nawet roztoczańskie. "Młyn Smoryń" w Biłgoraju, to rodzinna firma, która działa już od 1993 roku.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom

- Nasze mąki są doskonałe do domowych pierogów, naleśników i ciast. Głównie produkujemy mąki piekarnicze, przemysłowe do produkcji np. paluszków i ciasteczek. Bardzo dbamy o jakość naszych produktów. Nieodłączną częścią zakładu jest laboratorium, które pozwala stale kontrolować jakość przyjmowanej pszenicy oraz badać produkowane mąki - przyznaje Karol Bryła, właściciel młyna.

A oto garść kulinarnych porad, jakie "Młyn Smoryń" przygotował dla poszczególnych typów mąki i kaszy manny. Dzięki nim, nasze wypieki zawsze będą udane.

Mąka tortowa TYP 450
- Ciasta tortowe kroimy cienkim i ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Tort najlepiej przygotować z biszkoptu upieczonego dzień wcześniej.
- Zanim polukrujemy tort należy zetrzeć z powierzchni biszkoptu tartą bułkę, którą była posypana tortownica. Lukier i kremy lepiej trzymają się gładkiej powierzchni.

Mąka roztoczańska TYP 500
- Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli.
- Ciasto nie przypali się od spodu, jeśli blachę lub formę, w której będzie pieczone, posypiemy odrobiną soli.
- Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, w której się piekło, bo staje się wtedy miękkie i przesiąka zapachem blachy.

Mąka luksusowa TYP 550
- Ciasto drożdżowe z dodatkiem soli ma większą objętość i bardziej rumianą skórkę.
- Aby jak najcieniej rozwałkować miękkie ciasto należy między wałek a ciasto położyć papier pergaminowy.
- Jeśli tego samego dnia mamy piec ciasto i mięso, zacznijmy pieczenie od ciasta, by nie wchłaniało zapachu.

Kasza manna
- Kiedy gotujemy kaszę, zalewamy ją płynem, tak by pozostała wolna jeszcze 1/3 objętości garnka.
- Aby kasza manna nie zbijała się w grudki, należy zmoczyć ją zimną wodą i rozprowadzić wrzątkiem.
- Jeśli chcemy ugotować kaszę mannę na sypko, musimy ją wymieszać z całym surowym jajkiem i dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką, a potem rozłożyć cienką warstwą w brytfannie i wysuszyć w piekarniku


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe wypieki. Porady z "Młyna Smoryń" w Biłgoraju - Lubelskie Nasze Miasto

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto