Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
- Nasze mąki są doskonałe do domowych pierogów, naleśników i ciast. Głównie produkujemy mąki piekarnicze, przemysłowe do produkcji np. paluszków i ciasteczek. Bardzo dbamy o jakość naszych produktów. Nieodłączną częścią zakładu jest laboratorium, które pozwala stale kontrolować jakość przyjmowanej pszenicy oraz badać produkowane mąki - przyznaje Karol Bryła, właściciel młyna.
A oto garść kulinarnych porad, jakie "Młyn Smoryń" przygotował dla poszczególnych typów mąki i kaszy manny. Dzięki nim, nasze wypieki zawsze będą udane.
Mąka tortowa TYP 450
- Ciasta tortowe kroimy cienkim i ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie.
- Tort najlepiej przygotować z biszkoptu upieczonego dzień wcześniej.
- Zanim polukrujemy tort należy zetrzeć z powierzchni biszkoptu tartą bułkę, którą była posypana tortownica. Lukier i kremy lepiej trzymają się gładkiej powierzchni.
Mąka roztoczańska TYP 500
- Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek, jeśli dodamy do niej odrobinę soli.
- Ciasto nie przypali się od spodu, jeśli blachę lub formę, w której będzie pieczone, posypiemy odrobiną soli.
- Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, w której się piekło, bo staje się wtedy miękkie i przesiąka zapachem blachy.
Mąka luksusowa TYP 550
- Ciasto drożdżowe z dodatkiem soli ma większą objętość i bardziej rumianą skórkę.
- Aby jak najcieniej rozwałkować miękkie ciasto należy między wałek a ciasto położyć papier pergaminowy.
- Jeśli tego samego dnia mamy piec ciasto i mięso, zacznijmy pieczenie od ciasta, by nie wchłaniało zapachu.
Kasza manna
- Kiedy gotujemy kaszę, zalewamy ją płynem, tak by pozostała wolna jeszcze 1/3 objętości garnka.
- Aby kasza manna nie zbijała się w grudki, należy zmoczyć ją zimną wodą i rozprowadzić wrzątkiem.
- Jeśli chcemy ugotować kaszę mannę na sypko, musimy ją wymieszać z całym surowym jajkiem i dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką, a potem rozłożyć cienką warstwą w brytfannie i wysuszyć w piekarniku
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?