Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji...
fot. Srdjanns74/Getty Images

Dlaczego warto jeść maliny? To świetny przysmak dla osób na diecie i cukrzyków. Włącz maliny do menu, a twój organizm Ci za to podziękuje

Łagodzą objawy przeziębienia i grypy

Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji obecnych w popularnej aspirynie i lekach przeciwgrypowych. Owoce te działają napotnie, dzięki czemu spożywanie surowych lub suszonych malin może w naturalny sposób obniżać gorączkę. Natomiast duża zawartość witaminy C sprawia, że regularne sięganie po maliny wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Zobacz również

Wypadek w gminie Zadzim. Zderzyła się ciężarówka z ciągnikiem rolniczym ZDJĘCIA

Wypadek w gminie Zadzim. Zderzyła się ciężarówka z ciągnikiem rolniczym ZDJĘCIA

Pierwsza sesja Rady Gminy w Nowym Kawęczynie. Wójt został zaprzysiężony po raz ósmy

Pierwsza sesja Rady Gminy w Nowym Kawęczynie. Wójt został zaprzysiężony po raz ósmy

Polecamy

Matura to coś więcej niż tylko test z wiedzy – inicjacja w dorosłość

Matura to coś więcej niż tylko test z wiedzy – inicjacja w dorosłość

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!