Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkcja karpi w Polsce przebiega zasadniczo w cyklu...
fot. Efective Public Relations

Co warto wiedzieć o karpiu, zanim trafi na nasze świąteczne stoły. Hodowcy i kucharze radzą, jak wybrać najlepsze ryby [ZDJĘCIA]

Produkcja karpi w Polsce przebiega zasadniczo w cyklu trzyletnim. W pierwszym sezonie po wylęgu obsadzany jest w płytkich, nawożonych stawach narybkowych. Po osiągnięciu masy jednostkowej 1-5 g jest odławiany i przesadzany do większych stawów, gdzie osiąga średnią masę 40-70 g. W drugim roku życia, narybek karpi przenoszony jest do większych i głębszych stawów, gdzie do jesieni osiąga średnią masę około 200-250 g, a wielkością zbliżony jest do rozmiaru męskiej dłoni. Ta wielkość jest określania mianem „kroczek”.

Zobacz również

Masz ochotę zjechać na hulajnodze z góry? Niebawem nowa atrakcja w Bieszczadach

Masz ochotę zjechać na hulajnodze z góry? Niebawem nowa atrakcja w Bieszczadach

Fantastyczny świat przypraw, w który wprowadził nas podróżnik Jędrzej Majka!

NOWE
Fantastyczny świat przypraw, w który wprowadził nas podróżnik Jędrzej Majka!

Polecamy

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki