Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na dietetyczny obiad bez mięsa. Odchudzasz się? Wypróbuj

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami to pyszne, sycące i aromatycznie danie wegetariańskie, idealne na dietetyczny obiad. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię.
Bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami to pyszne, sycące i aromatycznie danie wegetariańskie, idealne na dietetyczny obiad. Zobacz jak je przygotować. Kliknij w galerię. Katarzyna Puczyńska
Odchudzasz się? Szukasz pomysłu na dietetyczny obiad bez mięsa? Proponujemy przygotować pyszne bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami. To wegetariańskie danie, którego przygotowanie jest proste i nie zabiera dużo czasu. Bakłażany pieczone w piekarniku nabierają miękkiej, nieco kremowej konsystencji, a doprawione czosnkiem i ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na faszerowane bakłażany.

Spis treści

Bakłażany na zdrowy i niskokaloryczny obiad

Bakłażan zwany jest inaczej psianką podłużną lub oberżyną. To pyszne i wartościowe wiosenne warzywo, które smakuje najlepiej w okresie od czerwca do końca sierpnia.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 24 kcal), ma mało tłuszczu i węglowodanów. Stanowi źródło cennych dla naszego zdrowia związków fenolowych i flawonoidów.

Właściwości odżywcze bakłażana:

  • jest źródłem antyoksydantów, przeciwutleniaczy,
  • spowalnia starzenie się organizmu,
  • dostarcza wiele cennego błonnika pokarmowego,
  • stanowi źródło wapnia i fosforu,
  • dostarcza witaminę K,
  • dostarcza witaminy z grupy B.

Mamy dla ciebie przepis na pyszne bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami. To proste do wykonania wegetariańskie danie, idealne na obiad bez mięsa.

Jeśli nie lubisz kaszy pęczak, możesz zastąpić ją np. ryżem lub kaszą gryczaną, a świeże pomidory możesz opcjonalnie zastąpić pomidorami pelati z puszki.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera

Przepis na bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami

(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami są pyszne i dietetyczne
Bakłażany faszerowane kaszą pęczak i pomidorami są pyszne i dietetyczne Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 200 g kaszy pęczak
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • mała papryka lub dwie małe papryczki chili
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
  • 80 g sera żółtego (jeśli się odchudzasz, możesz dać mniej)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do dekoracji listki bazylii

Jak zrobić na obiad pieczone bakłażany faszerowane kaszą?

  1. Umyj wszystkie warzywa i osusz.
  2. Bakłażany przekrój w poprzek, środek natnij w kratkę.
  3. Obierz jeden ząbek czosnku, przekrój na pół i natrzyj nim bakłażany.
  4. Przełóż bakłażany na blaszkę do pieczenia, polej oliwą z oliwek, posyp solą i słodką papryką.
  5. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
  6. Przygotuj farsz: ugotuj kaszę pęczak na miękko.
  7. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  8. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  9. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory.
  10. Smaż ok. 5 minut i wsyp ugotowaną kaszę pęczak i pokrojoną w małe kawałki paprykę.
  11. Duś całość pod przykryciem ok. 5 minut.
  12. Na koniec dopraw farsz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
  13. Wyjmij bakłażany z piekarnika, łyżką wydrąż ich środek i dodaj go do farszu.
  14. Wydrążone bakłażany nadziej farszem, a wierzch posyp startym serem.
  15. Piecz w 170 stopniach przez ok 20 minut.
  16. Podawaj danie cieple, ozdobione np. listkami bazylii.
  17. Bakłażany faszerowane gotowe. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na dietetyczny obiad bez mięsa. Odchudzasz się? Wypróbuj - Strona Kuchni

Wróć na olkusz.naszemiasto.pl Nasze Miasto