Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ale luksus! Trufle, szafran, śmierdzący król melonów... Oto najdroższe owoce i dania świata. Słono za nie zapłacisz

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Za białą truflę z Piemontu zapłacono w 2021 roku 118 tys. dolarów. Zobacz w galerii inne drogie potrawy, warzywa i owoce. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Za białą truflę z Piemontu zapłacono w 2021 roku 118 tys. dolarów. Zobacz w galerii inne drogie potrawy, warzywa i owoce. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. gettyimages.com/Bepsimage
Czarny kawior, ryba fugu, trufle, chińska zupa z ptasich gniazd... Za te produkty i dania trzeba słono zapłacić. Zazwyczaj trudno je zdobyć albo potrzeba specjalnych umiejętności, by je przygotować. Część owoców lub warzyw rośnie tylko w jednym regionie świata, co dodaje im wyjątkowości. Ta niezwykłość ma oczywiście wpływ na cenę. Przykładowo, za białą truflę z Piemontu zapłacono w 2021 roku 118 tys. dolarów. Zobacz, które produkty i potrawy ze świata uchodzą za luksusowe.

Spis treści

Najdroższe warzywa i owoce świata

Smakołyki, którymi delektują się najbardziej wyrafinowani smakosze, często bardzo bogaci, zazwyczaj słono kosztują. Dla najbardziej luksusowych produktów spożywczych organizowane są nawet specjalne aukcje, na których można wylicytować upragniony okaz. W listopadzie 2021 padł rekord ceny, którą zapłacono za kilogram białej trufli z Piemontu na północy Włoch. Szczęśliwy nabywca zapłacił za nią równowartość 711 tysięcy złotych, a był nim szef kuchni Umberto Bombana z restauracji Otto e Mezzo w Hong Kongu. Jakie jeszcze smakołyki można uznać za powiew luksusu?

Durian – egzotyczny owoc o nieprzyjemnym zapachu

Wiele osób podróżujących po Azji obowiązkowo chce skosztować duriana, który uznawany jest za najbardziej śmierdzący owoc świata. Mimo odpychającego zapachu określa się go mianem „króla owoców”. Najbardziej wyjątkowe odmiany duriana rosną w Tajlandii. Najdroższy okaz pochodzący z miasta Nonthaburi został sprzedany za około 190 tysięcy złotych w 2019 roku. Wysoka cena tych owoców związana jest z tym, że trudno je wyhodować ze względu na gwałtownie zmieniające się warunki pogodowe. Smak duriana jest słodki, przypomina wanilię połączoną z cytrusami.

Czarny arbuz z Japonii

Arbuz nie musi być zielony. Najbardziej poszukiwaną przez smakoszy odmianą jest czarny arbuz, uprawiany na japońskiej wyspie Hokkaido. Docenia się go za jego wyrafinowany smak, który łączy w sobie słodkość, delikatność o kwiatowym aromacie z chrupkością. W ciągu roku zbiera się tylko kilkadziesiąt sztuk. Rekordowa cena czarnego arbuza to około 24 095 złotych za sztukę (w 2008 roku).

Długo dojrzewająca szynka iberyjska

Miłośnicy mięsa będą zachwyceni złożonością smaku jamon iberico de bellota, szynki, wywodzącej się z terenów południowej Hiszpanii i Portugalii. Specjał wytwarzany jest z mięsa czarnych świń iberyjskich, niegdyś karmionych żołędziami. Wytwórcy podtrzymujący tradycje przyrządzania szynki iberyjskiej wyceniają produkt najdrożej. Za 7 kg szynki z wieprzy karmionych żołędziami, dojrzewającej przez 36 miesięcy, należy zapłacić około 1355 złotych.

Szynka iberyjska - za ten specjał trzeba sporo zapłacić.
Szynka iberyjska - za ten specjał trzeba sporo zapłacić. unsplash.com

Ryba fugu

Kolejnym luksusowym przysmakiem jest azjatycka ryba rozdymka. Jej wysoka cena związana jest z umiejętnościami jej przyrządzania. Trzeba być jednak świadomym, że ten rarytas może być śmiertelnym doświadczeniem. Wprawiony kucharz musi usunąć truciznę zawartą w rybie. Za danie wykonane z fugu w Japonii trzeba zapłacić około 5000 yenów, czyli 17 250 zł.

Foie gras

Francuskie danie przyrządzane jest ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Podaje się je na ciepło z kawałkiem chrupiącej bagietki. Danie odbierane jest jako kontrowersyjne ze względu na sposób karmienia zwierząt, z których mięsa powstaje. Kaczkom na siłę wtłacza się pokarm dwa razy dziennie przez 12,5 dnia, a gęsi żywione są trzy razy dziennie przez 17 dni. Za 180 g foie gras z kaczki należy zapłacić 122 zł, za kilogram ok. 680 zł.

Szafran

Najdroższa przyprawa świata pozyskiwana jest z krokusa uprawnego (crocus sativus). Przyprawą są jedynie części słupka przyjmujące ziarna pyłku w trakcie zapylania przez owady. Policzono, że na zebranie 1 kg szafranu potrzeba 150 tysięcy kwiatów krokusa. Za 1 kg tej przyprawy należy zapłacić około 16 tys. złotych. Szafranu używa się do aromatyzowania i zabarwiania potraw (ciast, deserów, dań z owoców morza) na złocisty kolor.

Czarny kawior

Jajeczka jesiotra postrzegane są za najbardziej luksusowy produkt na świecie. Frykas podawany jest najczęściej na pieczywie z odrobiną soku z cytryny lub na blinach (rosyjskich placuszkach z mąki gryczanej). Małe, 50-gramowe opakowanie kosztuje około 200 złotych. Najlepszy kawior pozyskiwany jest w Rosji.

Ptasie gniazdo

Chińska zupa, postrzegana jako afrodyzjak. Do jej wykonania potrzebne jest ptasie gniazdo salanganów zielonawych z rodziny jerzykowatych. Wysoka cena związana jest z niebezpieczeństwem pozyskania surowca na danie. Gniazda należy zebrać ze stromych jaskiń, znajdujących się w Indonezji. Jadalne gniazdo nazywa się także kawiorem Wschodu. Samo gniazdo powstaje ze stwardniałej śliny samca jerzyka. Cena głównego składnika waha się między 9 875 do 39 500 złotych.

Yubari King Melon

Japoński owoc charakteryzuje się idealnie okrągłym kształtem. Określa się go królem melonów i bardzo trudno go dostać. Nie pomaga w tym nawet uprawa szklarniowa. Najdroższy melon kosztował w 2019 roku około 8,5 miliona złotych za sztukę. Japończycy obdarowują się tymi melonami podczas świętowania festiwalu duchów, kultywowanego w taoizmie.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ale luksus! Trufle, szafran, śmierdzący król melonów... Oto najdroższe owoce i dania świata. Słono za nie zapłacisz - Strona Kuchni

Wróć na olkusz.naszemiasto.pl Nasze Miasto