Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Mistrzostwa w przyrządzaniu potraw z karpia w Zatorze
Tradycyjnym punktem imprezy są zawody wędkarskie, które jak zawsze dostarczyły emocji. Podobnie było w przypadku kulinarnych mistrzostw szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia. W tym roku do konkurencji stanęło pięć ekip.
Najlepsza okazała się reprezentacja Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie i ich potrawa "Karp w zielonej dolinie". Drugie miejsce zajął Powiatowy Zespół nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu,
a trzecie Wielozawodowy Zespół Szkół w Zatorze. Na kolejnych miejscach ex aequo były drużyny Zespołu Szkół CKU w Radoczy oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Krakowie.
Szkoły oraz uczniowie otrzymali nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, starostów oświęcimskiego i wadowickiego oraz Stowarzyszenie Dolina Karpia, w tym przypadku nagrody współfinansowane były ze środków Unii Europejskiej w ramach PO RYBY oraz
- Poza mistrzostwami karp królował również na stoiskach przygotowanych przez koła gospodyń i gospodarzy z Doliny Karpia - podkreślają organizatorzy z Regionalnego Ośrodka Kultury w Zatorze.
Były wśród nich koła: z Podolsza, Zatora, Rudz, Smolic, Paszkówki, a także po raz pierwszy gospodynie z Jaszczurowej i Barwałdu Średniego.
Uczestnicy imprezy mieli okazję degustować m.in. karpia w zalewie od Franciszka Sałaciaka, kładzionkę ziemniaczaną z Witanowic, jabłecznik Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy oraz rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem restauracji Revel.
W części artystycznej na scenie wystąpili: Aleksandra Sajdak, "Tańczące Kumoszki" z Paszkówki, Elena Mamcarczyk, Nicole Czerwiec i Wiktoria Kobylańska z Przeciszowa, Zespół Śpiewaczy "Kalina" z Polanki Wielkiej, "Wesołe Gosposie" z Witanowic, Małgorzata Szybisty, "Jaszczurowanianki" z Jaszczurowej oraz Orkiestra Dęta z Ryczowa.
Z myślą o dzieciach działał stragan zabaw dla dzieci oraz warsztaty kulinarne przygotowane przez ROK Zator.
Bądź na bieżąco i obserwuj
- Rynek w Kętach zmieniał oblicza. Zawsze był najważniejszym placem miasta. Zdjęcia
- Popularny "Chemik" w Oświęcimiu ma już 75 lat. Mamy archiwalne zdjęcia
- Kryta pływalnia w Oświęcimiu 50 lat temu. To był pierwszy taki obiekt w kraju
- Dnia Miasta Oświęcimia za nami. Muzyka, śpiew i goście z „kosmosu”
- Na Bulwarach w Oświęcimiu rusza budowa parkingu podziemnego. Są już stawki opłat!
- Nowiutki samochód dla strażaków ochotników z jednostki w Zatorze
FLESZ - Polacy się starzeją a miasta wyludniają. Jest raport GUS
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?