Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święta wielkanocne za tydzień. Już dziś zadbaj, by były wyjątkowe

Magdalena Balicka
Magdalena Balicka
Koszyk cen. Sprawdzamy, czym pachną święta mieszkańców Chrzanowa i Olkusza. Zawsze chrzanem. Podpowiadamy też, jak najtaniej zastawić wielkanocny stół. Sprawdziliśmy ceny w sklepach

Do Wielkanocy został zaledwie tydzień. U Marii i Mariana Pakusów z Alwerni przygotowania trwają od kilku dni.- Zaczynamy od generalnych wiosennych porządków, by wygonić z chaty wszystkie złe chochliki - przekonuje pani Maria. Najdokładniej wymiata strych i piwnicę, bo tam "czortów najwięcej". Małżonkowie już zaczęli uplatać wielkanocną palmę. - W Niedzielę Palmową poświęcimy udekorowaną gałązkę na pamiątkę przybycia Chrystusa do Jerozolimy, kiedy witany był przez jej mieszkańców palmami rzucanymi pod nogi - przypomina tradycję pani Maria, dodając, że ten dzień przypada równo tydzień przed świętami Wielkiejnocy, a sama palma jest symbolem odradzającego się życia.

Palmę robi z wierzby, trzciny wodnej oraz gałązek brzozy, które wstawia wcześniej do wody, aby się rozwinęły, dodatkowo oplatając całość gałązkami borówek i w tym roku kwiatami. - Po jej poświęceniu tradycyjnie zjemy trzy bazie, by uchronić się od chorób gardła - przekonuje pan Marian. Szczęście ponoć przynosi także uderzanie palmą każdego domownika. W większości domów palmy przechowuje się i traktuje jako talizman chroniący dom.
Same święta nie mogą się odbyć bez smakowitych rarytasów. U Krystyny Wojtoń z Okleśnej już pachnie makiem i chrzanem własnej roboty.

- Tradycyjnie upiekę babkę, mazurka i makowca. Dzieci je uwielbiają - przyznaje pani Krystyna. Wielkanoc nie może obyć się także bez świeżo ugotowanych jaj z ostrym chrzanem.
- Wcześniej kolorujemy jaja, gotując je w łupinach cebuli. Potem całą rodziną zasiadamy z żyletkami i skrobiemy tradycyjne wzory - wyznaje gospodyni z Okleśnej. Do świątecznego stołu zasiada z najbliższą rodziną. - Oczywiście posiłek musi być poświęcony. Koszyczek z pysznościami od lat zanosi do kościoła córka - zaznacza pani Krystyna.
W jej wsi do najpopularniejszych zwyczajów świątecznych należy śmigus-dyngus. - Tutaj nikt nie bawi się małymi psikawkami. Woda leje się z wiader - śmieje się na samo wspomnienie, licząc, że pogoda w tym roku nie zawiedzie, by nikt się nie rozchorował.

Ewa Oczkowska z Chrzanowa w tym roku na świętach spodziewa się wielu gości. Na wielkanocnym śniadaniu będzie m.in. jej córka z zięciem Egipcjaninem, który po raz pierwszy odwiedzi Polskę.
- Wprawdzie większość życia spędził w Londynie, gdzie poznał moją córkę i kuchnia europejska, także polska, nie jest mu obca, jednak tradycyjnych słodkości posmakuje po raz pierwszy - nie kryje podekscytowania pani Ewa. Właśnie przygotowuje listę potrzebnych zakupów.

By zaoszczędzić jej czasu, a przy okazji wszystkim Czytelnikom "Gazety Krakowskiej", postanowiliśmy sprawdzić, gdzie najpotrzebniejsze produkty kupi najtaniej. Do zastawienia stołu potrzebne będą m.in. jaja, pomarańcze, majonez, a do koszyczka i przygotowania dań: cukier, groszek, mąka czy biały ser. Ceny porównaliśmy w trzech największych sklepach w Chrzanowie i Olkuszu oraz na targowisku miejskim w Chrzanowie.
Okazuje się, że w tym roku są całkiem przyzwoite, a niektóre niższe niż przed rokiem, jak w przypadku jaj. Dziesięć sztuk w ubiegłym roku kosztowało około 6 złotych. Dziś kupimy je za 2,3 złotego, najtaniej w Biedronce. Podobnie pomarańcze. W tamtym roku kosztowały 4 lub 5 złotych, dziś można je kupić już za 2,5 złotego.

- By zaoszczędzić kilka złotych człowiek musi się sporo nabiegać. Gdy w jednym sklepie jest tańsze masło, w innym tańszy cukier - przyznaje Ewa Oczkowska. Listę z cennikiem produktów zamierza wyciąć i zabrać ze sobą na zakupy.
Wszystkim, którzy nie chcą przepłacać ani się zapożyczać, by ugościć rodzinę podczas Wielkanocy, radzi, by nie kupowali gotowych ozdób, zajączków ani kolorowych jajek, tylko zaangażowali dzieciaki i zrobili je własnoręcznie. - Dziesięć sztuk oklejonych czy pomalowanych jajek kosztuje około 30 złotych - przekonuje kobieta. Tymczasem za 3 złote mamy świeże jaja, które najlepiej zabarwić w łupinach z cebuli.

- Potem wystarczy wziąć pilniczek do paznokci i można wystrugać delikatnie w skorupce najróżniejsze wzory. Rodzina spędzi przy takiej artystycznej pracy miło czas i zabawy będzie co niemiara - zaznacza kobieta. - Wybierając się do sklepu, weźmy listę zakupów i nie dajmy się naciągnąć na piękne, ale niepotrzebne nam bibeloty czy produkty. Na przykład czekolada, która normalnie kosztuje 3 złote, z namalowanym zającem i napisem Wesołych Świąt już dwa razy drożej - zaznacza kobieta.

Świąteczny koszyk "Gazety Krakowskiej"

Artykuł spożywczy Biedronka Chrzanów Carrefour Olkusz Tesco Chrzanów Targowisko Chrzanów
masa makowa 850 g 6,29 7,39 6,99 7,00
rodzynki 1,69 1,99 2,39 2,5
margaryna "Kasia" - 2,99 2,69 3
jaja 10 sztuk 2,30 3 4 6
kabanos wieprzowy 1 kg 32,57 29,99 25,90 -
babka, ciasto gotowe 5,99 4,29 3,99 7
ser biały, kostka 2,69 2,50 2,99 -
majonez winiary 620 ml 6,99 4,69 (400 g) 3,49 3,50
mąka poznańska - 2,49 1,69 -
zając z czekolady mały 1,49 2,39 1,99 3,00
pomarańcze 1 kg 2,49 2,99 3,50 3,50
cukier 2,29 2,49 1,89 2,50
groszek, puszka 1,39 3,49 1,69 2,30
marchewka 1 kg 1,3 1,20 1,69 2,00
cytryny 5,99 5,99 5,69 6,00
Suma 81,45 77,88 70,58 48,3

Przepisy świąteczne
Jaja faszerowane Marii Bąk z Chrzanowa

Składniki: 100 g sałatki jarzynowej (pokrojona w kostkę gotowana marchew, pietruszka, ziemniak, groszek konserwowy, seler, majonez, przyprawy), 4 jajka, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki siekanego szczypioru, sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo, wydrąż z jajek żółtka, połącz je z sałatką i majonezem, przypraw do smaku. Gotową pastą faszeruj jajka, nakładając nadzienie w puste miejsca po żółtkach. Farsz pokryj drobno posiekanym szczypiorkiem.

Babeczki wiosenne
Ciasto: 1/2 kost. margaryny,
1 1/2 szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. cukru, łyżeczka cukru waniliowego, jajko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 2/3 szkl. śmietany 30 proc.,łyżeczka cukru pudru,
owoce (maliny truskawki).
Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godz. do lodówki. Foremki do babeczek natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wylepić babeczki. Piec 15 min w temp. 200 st. Śmietanę ubić z cukrem, ponakładać do babeczek. Udekorować owocami .

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto