Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA PĄCZKI. Tłusty czwartek już 23 lutego [PRZEPIS na pyszne pączki]

Marian Satała/TM/AIP
PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS, WIDEO]
PRZEPIS NA PĄCZKI. Sprawdzony przepis na pyszne pączki. Tłusty czwartek 2017 [PRZEPIS, WIDEO] archiwum
PRZEPIS NA PĄCZKI. Jaki jest najlepszy przepis na pyszne pączki? Sprawdź sprawdzony przepis! PĄCZKI PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK 2017

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]
1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego.

Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.

PĄCZKI PRZEPIS. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2017]

Przepis na pączki a'la Wiesia
10 dag drożdży rozpuścić w 1/4 l mleka, ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na ok. 10 min. Oddzielić żółtka od białek. Do 10 żółtek wsypać 15 dag cukru i utrzeć do białości. Wsypać 1 kg mąki, wlać drożdże i resztę mleka (ok. 250 ml), wyrobić ciasto. 2 łyżki roztopionego masła dodać do ciasta, dodać też kieliszek spirytusu i chwilę wszystko wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Gdy wyrośnie do podwójnej objętości, formować kulki wielkości pięści i smażyć na smalcu.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić dobre pączki? [PRZEPIS, SKŁADNIKI, FILM, TŁUSTY CZWARTEK 2016]

Pączek to niemal w całości wytwór rąk ludzkich. Tylko jedną rzecz robi maszyna: ciasto drożdżowe. Potem mistrz Zbigniew Handziak bierze wszystko w swoje ręce.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]


PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017

Najpierw porcjuje ciasto, czyli mówiąc językiem fachowców - robi kęsy. Następnie toczy z nich kształtne kule. Układa je na desce, posypuje odrobiną mąki, przykrywa lnianym płótnem i wkłada do specjalnego piekarnika. W nim wyrastają.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Kolejny etap to smażenie pączków w wannie z rozgrzanym tłuszczem. Przebywają tam około sześciu minut. Mistrz wyciąga je na specjalnym sicie i przy pomocy zmyślnej maszyny szprycuje różaną konfiturą.

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

PRZEPIS NA PĄCZKI NA TŁUSTY CZWARTEK 2017
Potem już tylko lukier lub cukier puder i pączek gotowy. Ma około 360 kalorii. Smacznego!

PRZEPIS NA PĄCZKI. Jak zrobić pyszne pączki [PRZEPIS, SKŁADNIKI]

Źródło: gloswielkopolski.pl

Na drugiej stronie znajdziecie drugi sprawdzony przepis na pyszne pączki

PRZEPIS NA PĄCZKI 2

Przepis na pączki na tłusty Czwartek - składniki
- 10 dag drożdży
- 1 kg mąki
- 15 dag cukru
- 10 żółtek
- 0,5 l mleka
- 1,5 l oleju
- 2 łyżki masła (ew. margaryny)
- kieliszek spirytusu ew. octu
- marmolada

Przepis na pączki - jak zrobić pyszne pączki

Drożdże rozpuszczamy w ćwierć litra mleka, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, resztę mleka i wyrabiamy ciasto na nasze pączki.

Roztapiamy masło i wlewamy do ciasta na pączki, dodajemy spirytus i wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość.

Przepis na pączki - formowanie pączków

Ciasto na pączki formujemy z ciasta na kulki. Najlepiej robić to natłuszczonymi olejem rękoma. Kulki na pączki rozpłaszczamy, nakładamy marmoladę i sklejamy brzegi, po czym formujemy kulkę. Pączki układamy na stolnicy z mąką. Następnie nasze pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Po czym poznamy, że jest już dobry? Gdy wrzucimy do niego pączka, ten wypłynie.

Przepis na pączki - smażenie

Pączki smażymy w rozgrzanym oleju kładąc je delikatnie do rondelka. Przykrywamy garnek pokrywką. Pączki smażą się około 2,5 min. Wtedy należy je odwrócić na drugą stronę, np. widelcem i smażyć ponownie 2,5 minuty. Wyjąć na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem lub polać pączki lukrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto